Sunday, November 24, 2013

Syabas Datuk Johari Ghani- Mengatasi Masalah Rakyat


Kuala Lumpur: Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Johari Abdul Ghani mencadangkan kenaikan kadar cukai pintu di Kuala Lumpur tidak melebihi lima peratus daripada jumlah sedia ada, bukannya berdasarkan nilai hartanah terkini.
Menurut beliau, kenaikan antara tiga hingga lima peratus daripada jumlah nilai cukai sedia ada bersesuaian dengan kadar inflasi negara yang kini berada pada antara dua hingga tiga peratus.

“Mungkin jumlah anggaran yang diberikan DBKL berasaskan nilai hartanah sekarang mampu dibayar golongan berpendapatan tinggi, namun kita juga perlu turut mengambil kira semua pemilik hartanah, termasuk golongan miskin dan sederhana seperti penghuni rumah kos rendah.
“Saya yakin jika kenaikan cukai sehingga antara 100 dan 300 peratus, ia amat membebankan rakyat berpendapatan rendah,” katanya di sini, semalam.

Tambahnya, dengan penarikan beberapa subsidi kerajaan, penetapan kadar cukai pintu yang tinggi pasti menambahkan beban pemilik rumah di kota.

“Malah bantuan kerajaan kepada rakyat menerusi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) seolah-olah tidak bermakna jika mereka terpaksa berdepan kenaikan kadar cukai pintu yang tinggi.
“Bagi saya isu cukai pintu yang tidak naik selama 21 tahun itu masalah DBKL dan tidak wajar diletakkan di bahu rakyat kerana ia membabitkan peningkatan drastik.
Aura Gading: Syabas Aura Gading ucapkan buat Datuk Jo dengan begitu tegas menyuarakan pendapat beliau mengenai kenaikan kadar cukai pintu di KL....memang tidak patut sangat kenaikan yang tinggi....kesian dekat penduduk yang kebanyakan adalah berpendapatan rendah dan sederhana.  Aura Gading yang memang selalu bersama dengan penduduk tahu sangat kedudukan ekonomi penduduk.....nak pulak yang warga emas yang tak bekerja....kais pagi makan pagi...yang lagi susah pada tu pun ada...duit belanja makan pun harapkan dari JKM....cuba fikirkan mcm mana nak bayar cukai pintu yang tinggi dan tak masuk akal tu....peningggg...
Semoga perjuangan Datuk Jo berhasil...kami semua doakan kejayaan Datuk Jo... aminnn.

1 comment:

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI